17 Ocak 2016 Pazar

Enerji Kimlik Belgesi (EKB)

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Enerji kimlik belgesi kısaca EKB olarak adlandırılmaktadır.
Enerji kimlik belgesi binaların enerji performanslarını A ile G arasında bir değerde sınıflandırır. Bu sınıflandırma beyaz eşyalar ve klimalardaki enerji performans sınıflandırmasına benzemektedir. Yüksek verimli binalar A sınıfına girerken, düşük verimli binalar ise G sınıfına girer.
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğini gereğince 01 Ocak 2011  tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni binalar, öncesinde yapı ruhsatı alan binalar ise mevcut binalar olarak adlandırılır. Yeni binalar, enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalıdır. Yeni binalar, enerji performans sınıfı C sınıfından daha düşük seviyede çıkması durumunda kanunen iskan ruhsatı alamaz.
Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir. Mevcut binaların enerji kimlik belgesi alabilmeleri için son tarih 2 Mayıs 2017 dir. Bu tarihten itibaren enerji kimlik belgesini almamış olan binalar satılıp kiralanamaz- devredilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder